Rektorn har ordet!

Jag börjar som i Olle Häger och Hans Villius i tv-serien ”Svart på vitt”:

-Året var 1996. Personalen, med många idéer och visioner, hade under ledning av Thomas och Lena just ankommit till Färe. Gräset var grönt, men ovårdat. Trädgårdens frukträd drog till sig enorma mängder fjärilar. Här och nu startar Färe Montessoriskola!

Men om man tittar vid sidan om det mentala fotografiet ser man Färe Montessoriskola 2016. 20 år senare! Vad ser man då? Jo en fullt fungerande skola fylld med elever och personal. Elever som varje dag söker sina utmaningar. Personalen fortfarande med idéer och visioner ivrigt sysselsatta med att lyfta fram dessa utmaningar. Stötta eleverna i att ta sig an utmaningarna, stötta i att utvecklas.

Man ser en skola, där jag som rektor nu på andra dagen för terminen, haft säkert 25 glada positiva elevbesök. Där kramen aldrig är långt borta. Där skratt och tårar tillhör vardagen. En skola där jag just i detta nu hör hur en äldre elev hjärtligt hälsar en yngre och inleder samtal om hur sommaren har varit. En skola där ömsesidig respekt är grunden.

Med detta kan man lätt förledas att tro att vi inte har problem, mobbing eller taskiga kommentarer och handlingar. Men så är det inte. För visst har vi det här såväl som på alla andra skolor. Skillnaden ligger i hur vi hanterar det dumma. Skillnaden ligger i att ”alla barn är allas barn”. Dvs ingen vuxen kan bortse från det ansvar som åligger var och en, oavsett vem man är. Därför reds konflikter och dumheter snabbt ut. Därför kan vi fånga upp både sociala och pedagogiska svårigheter på ett unikt sätt. Detta är frukten av personalens och föräldrarnas engagemang, vilja att vara till stöd och hjälp samt goda visioner. Just detta gör att jag är extra stolt över att vara rektor på Färe Montessoriskola! Tack Alla!

Men vad skrev jag? 20 år senare! Ja, just det. 20 år senare! Vi firar 20-årsjubileum i år. Det ska vi fira ordentligt. Vi firar med personalen. Vi firar med eleverna. Vi firar med föräldrarna. Vi firar med gamla styrelseledamöter, elever och anställda. Vi firar kort och gott! Vi kommer att återkomma med mer info och inbjudan. Kom och fira med oss! Vi har mycket att fira!!

Jocke