Jul förr i tiden

Jul förr i tiden.
Idag har Kerstin Malmkvist berättat för salongens elever om hur julen förbereddes förr i tiden. Hon visade bilder och pratade om hur husen såg ut innan vårt moderna samhälle växte fram. Hon beskrev hur maten förbereddes med korvstoppning, ölbryggning och hur man bakade. Eleverna blev frågvisa när de fick höra hur julstädningen gick till, en av grabbarna fick putsa en mjölkspann gjord av koppar när Kerstin och en av flickorna la granris på golvet.

Jultvätten och julbadet blev ämne för diskussion, barnen tyckte det var äckligt att folk hade loppor och löss och att all människor i huset julbadade i samma balja utan att byta vatten.

Många av barnen var frivilliga till att hjälpa till att pynta julträdet med kakor, Casper och Olivia fick hjälpa till. Det blev riktigt stiligt!

Rasmus och Janice hjälpte till att duka bordet, julbordet förr var inte så överdådigt som vi är vana vid idag. Kerstin berättade om hur man gjorde ost och visade en ostlåda.

Julgröten gjordes ibland av mjöl och var inte alls som vi är vana vid idag.
Det var ovanligt att ha böcker men en bibel fanns i varje hem. Far i huset läste evangeliet innan man högg in på julmaten.

Kerstin berättade att man var tvungen att säga ett rim innan man fick äta julgröten. Barnen fick hitta på grötrim.

Julbordet i salongen blev riktigt stämningsfullt!

Julklappens historia var intressant tyckte många. Det knackade på dörren och en vedpinne kom flygande in i rummet. Enkla bönder och fattiga kunde inte kosta på sig dyra gåvor man gav bort nyttoprylar och mat.

20131213-123622.jpg

20131213-123657.jpg